RESTAURANG

VÅRT FINA VILT

Med smak för det vilda

Viltkött är både bra och nyttigt men används alltför sällan i våra kök. Det är dessutom magrare och mer näringsrikt än annat kött, men framförallt naturligt. Hos oss kan du äta vilt utan att jaga – och kanske bli inspirerad till att börja äta mer viltkött?

På Ulkeröds Gård utbildar vi dig i konsten att tillaga viltkött på bästa sätt så att du kan äta mer vilt till vardags. Köttet är naturligt, närproducerat, ekologiskt och väldigt smakrikt. Dessutom innehåller vilt stora mängder omega 3- och omega 6-fetter. Djuren lever ett bra liv och får ströva fritt, de har aldrig varit i närheten av antibiotika eller konstgjort foder och har aldrig utsatts för transporter. Så fördelarna med viltkött är många men okunskapen är också stor.

Visste du att…
– Viltkött innehåller en högre halt av mineraler, speciellt järn och zink.
– Viltkött är naturligt och fritt från främmande tillsatser som antibiotika och färgämnen
– Viltkött är magert och proteinrikt
– Viltkött är gott, djuren betar på naturliga betesmarker som ger god smak åt köttet
– Viltkött är lätt att lyckas med eftersom det är smakrikt och mört
– Viltkött är klimatsmart

På restaurang Ekbacken använder vi i huvudsak kött från vilda djur, övrigt kött är från djur på gården. Köttet har därför en självklar plats i våra menyer. Med vår egen vilthanteringsanläggning kan vi noggrant följa hela processen, från skog till tallrik.

Jägaren på gården, Oskar Johansson har hela ansvaret för djuret från skogen till köket. Därför kan vi också kvalitetssäkra vårt viltkött. Att hålla en god jaktetik är viktigt för oss, det görs av respekt för det vilda men också för att köttet ska hålla en hög kvalitet. Ett stressat djur ger sämre köttkvalitet. Det är också mycket viktigt med god hygien och sunt förnuft vid all hantering av köttet. I Vilthanteringsanläggningen sorterar och skär vi bort rejält runt skotten. Allt kött besiktigas. Så fort viltet har fallit hanterar vi det med samma hygienkrav och omsorg som övriga livsmedel.

För oss är viltkött en positiv koppling till naturen, det är nyttigt och klimatsmart. De vilda djuren som skjuts på Ulkeröds Gård transporteras inga långa sträckor, köttet är fritt från antibiotika, färgämnen och tillsatser. Det är även magert och näringsrikt. Av respekt för det vilda tar vi tillvara på så mycket som bara är möjligt av djuren.

” I köket ser vi hela djuret som en resurs. Vi gör till exempel långkok på tunga, kind, lägg och fransyska för smakens skull och av djurets ben kokar vi fonder. ”

Karin Lyrdal, restaurangchef

TA EN LITEN TUR HÄR