Kaseboleden
Flertal leder utgår från Kasebo på Kynnefjäll. Några av lederna ansluter till Bohusleden. Informationstavla finns vid parkeringsplatsen. Gångvägen från parkeringen till vindskyddet och grillplatsen vid lilla Holmevattnet är tillgänglighetsanpassad.
Fjällgården Kasebo belägen nordöst om Vaktarekullen är en viktig anslutningspunkt för vandring på Kaseboleden.
Bohusläns inland är underskattat. Kynnefjäll är ett bra exempel. Det är ett naturreservat och Natura 2000-område mellan Bullaresjöarna i väster och Örekilsälvens dalgång i öster.
Likt skånsk-blekingska Raslången inbjuder området till lägerliv, vandring och kanotpaddling. Fast här är landskapet kargare. Näringsfattiga skogssjöar omgivna av tall och björk är typiska för Kynnefjäll.
Kynnefjäll har en intressant skogshistoria. På bland annat länsstyrelsens webbplats kan man läsa att det nästan var skoglöst land under 1700- och 1800-talen.
Det präglades då av bete och svedjebruk med ljunghedar, myrar och hällmarker som karaktäristiska inslag. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet beskogades markerna genom självsådd eller plantering.
Under samma period koloniserades Kynnefjäll av torpare och backstugusittare och här finns i dag över trehundra kända torpanläggningar. Några få torpmiljöer är bevarade, bland annat vid Östra Fjället, Västra Fjället samt Kasebo.