Vårt intresse för jakt och natur har gjort det naturligt att erbjuda jaktrelaterade kurser, bland annat intensivkurser för jägarexamen. Omgivningarna här gör också att vi kan levandegöra undervisningen på ett sätt som annars inte är så vanligt. Här får deltagarna bekanta sig med det de läser om, i litteraturen, även i praktiken: olika slags fällor, spår och spillning, jakttorn, skjutstationer, viltvatten, viltåkrar, foderstationer mm. Med lite tur får vi också se några vilda djur.

Jägarexamen Intensivkurs

Din Jägarskola på Ulkeröds Gård driver intensivkurser i jägarexamen och utbildningen sker i samarbete med Jaktia, Svenska Jägareförbundet och Studiefrämjandet. Alla kurser leds av välutbildade och etablerade instruktörer som alla genomgått Jägareförbundets nya ledarutbildning. Skjutprov och skrivningar utförs inför Naturvårdsverkets examinatorer. Intensivkurserna är kompletta kurspaket och inkluderar logi, helpension och Jägareförbundets kurslitteratur. Vi tillhandahåller också vapen och övningsammunition under kursen. Efter avslutad och godkänd kurs har du möjlighet att ansöka om vapenlicens hos polisen. Antalet deltagare är begränsat till tolv per tillfälle.

Teori och praktik blandas på ett mycket bra sätt och tack vare att våra nybyggda undervisningslokaler ligger vid skjutbanan använder vi all tid till lektioner, i stället för förflyttning mellan olika platser. Allt för att du skall få maximalt utbyte av dina dagar hos oss på Ulkeröds Gård.

Du bor i dubbelrum i Ängslyckan eller Hönshuset. Två nya hus i gammal stil. Du har fri tillgång till internet via fiber och WIFI.

Högvilt

Detta är kursen för dig som har tagit Jägarexamen och vill komplettera med högviltsprov. Utbildningen är på två dagar, med skjutövningar dag ett och avslut med ett Högviltsprov dag två. Skjutinstruktör, lån av vapen, ammunition ingår. Det gör även boende och måltider hos oss på Ulkeröds Gård.

Du bor i dubbelrum i Ängslyckan eller Hönshuset. Två nya hus i gammal stil. Du har fri tillgång till internet via fiber och WIFI.

Från Skott till Gryta

Vill du lära dig bästa sättet att ta hand om viltet efter skottet? Då är detta kursen för dig! På denna utbildning får du lära dig allt ifrån hur du passar och flår djuret på ett riktigt sätt till hur du får ut de fina styckningsdetaljerna. På kvällen är det matlagning med de råvaror vi hanterat under dagen. Kvällen avslutas med att vi gemensamt njuter av den goda maten.

Du bor i dubbelrum i Ängslyckan eller Hönshuset. Två nya hus i gammal stil. Du har fri tillgång till internet via fiber och WIFI.

Kursen riktar sig främst till dig som är relativt ny på området och som vill få en bra grundkunskap att bygga vidare på.

”I Sverige finns det drygt 300 000 jägare. Huvuddelen av de djur som man jagar fälls för köttets skull. Den årliga avkastningen av kött från vilt är cirka 16 000 ton, vilket motsvarar cirka 4 procent av allt kött vi äter i landet. Sverige är därmed det land i världen som äter mest viltkött per invånare. Det vilda köttet är helt ekologiskt eftersom det till skillnad från tamdjur är fritt från läkemedel och oftast även från bekämpningsmedel och kemikalier. Karaktäristiskt för allt viltkött är att det är smakrikare och mörkare än det från tamdjur. Det är en naturresurs som är väl värd att njuta av.”
Svenska Jägareförbundet
”Det vilda köttet”